Alene? Marokkansk lammegryte for en.
Du kan lage deilige middager selv om du er singel og bare en. Bli inspirert av matbloggen ENEstående her!
Anne Cathrine står bak bloggen ENEstående Mat, hvor hun deler oppskrifter for folk som bare er en.
-Det startet med at jeg etter noen år som «enestående» tok et oppgjør med egne dårlige matvaner. Det ble mye hel- og halv-fabrikata, frossenpizza og knekkebrødmiddager. Jeg synes det var kjedelig å lage middag kun til meg selv og når jeg gjorde det ble det samme retten i en halv uke. Så jeg bestemte meg for å gjøre noe med det. Og med bloggen fikk jeg et sted å dele matopplevelsene med andre, selv om det kun var meg som var gjest ved middagsbordet.
Les bloggen ENEstående Mat her.
Anne Cathrine står bak bloggen ENEstående mat. Foto: Anne Cathrine Gulbrandsen/enestaaendemat.no
Marokkansk lammegryte (2 porsjoner)
Gryteretter er en like stor gave til enestående latsabber, som til supertravle fembarnsmødre. Fine varme smaker, med et solid hint av eksotisk krydder, tomatbasert saus, grønnsaker, deilig lammekjøtt – alt samlet i én og samme vidunderlige gryte. Best av alt er at hele herligheten kan være klar på en halvtime, og det må jo være mer enn godkjent for en hverdagsmiddag.
Jeg lager dobbel porsjon av denne marokkanske lammegryten når jeg først er i gang (enestående latsabb, som jeg er). Det er jo mer praktisk å bruke hele boksen med tomater når den først er åpen. Det fine er at selv om det blir en porsjon til overs, så behøver jeg ikke spise nøyaktig det samme to dager på rad. Tilbehøret kan enkelt varieres med ferskt og godt brød den ene dagen, og couscous eller salat neste dag. Det går også an å fryse ned en porsjon og ha til en senere anledning. Det er nemlig aldri feil å ha ferdiglaget middag lett tilgjengelig når latskapen tar overhånd.
Du trenger:
- 1 ss olivenolje
- 0,5 gul løk, finhakket
- 1 lite fedd hvitløk, finhakket
- ca 100 g søtpotet, i terninger
- 1 ts Ras El Hanout (marokkansk krydderblanding)
- 200 g kjøttdeig av lam
- 1 boks cherrytomater
- 0,75-1 dl grønnsaksbuljong eller vann
- 85-100 g røde linser (serveringsklare fra kartong/boks)
- 2 ss rosiner/sultana
- 1 lite laurbærblad
- 1 ts akasiehonning
- Salt
- Sitronsaft
- Frisk koriander, finhakket
Slik gjør du:
Bruk en belagt stekepanne med høye kanter, en kasserolle med slipp lett-belegg eller en emaljert jerngryte.
- Varm opp olje på middels sterk varme og surr løk, hvitløk og søtpotet-terninger forsiktig til løken er lank og myk. Det er viktig at ikke løken eller hvitløken blir svidd – det gir en besk smak.
- Tilsett krydderblandingen ras el hanout og rør rundt mens krydderet blir varmt og det begynner å dufte godt. Tilsett lammedeigen og stek til alt kjøttet har fått litt farge og er gjennomstekt. Sett opp varmen litt om nødvendig. Smak til med salt.
- Hell over boksen med cherrytomater, buljong, linser, rosiner og laurbærblad.
- Vend alt godt sammen (knus gjerne flere av tomatene) og la gryteretten småputre under lokk i 20-30 minutter (eller til linsene er gjennomkokt og søtpoteten mør).
- Når lammergryten nærmer seg klar, smak til med litt sødme (akasiehonnign), syre (sitronsaft) og mer salt om nødvendig. Server lammegryta med finhakket koriander og godt brød, couscous eller en grønn salat til.
TIPS: Vil du ha litt mer spicy gryterett? Tilsett en halv finhakket rød chili eller litt chilipulver.