mat

Ostekake med pepperkaker og karamell

Ostekake med pepperkaker

Denne ostekaka skal vi lage i julen!

Publisert Sist oppdatert

Ostekake med pepperkake er så vanvittig godt! Den smelter på tunga, og smakene varer lenge.

Her er det ikke spart på noe, og denne dessertkaken er perfekt i de fine, lange juledagene med god mat og null program. Her kan du fint bruke pepperkaker som begynner å bli litt stusselige på kakefatet i stuen.

Oppskriften er tatt fra kokeboka til Frida Anker Kulmus – Jul med Frida.

Ostekake med pepperkaker og karamell

TIPS:Det er viktig at ostekaker settes i vannbad i ovnen. Da sprekker de ikke på toppen.

Foto og styling: Camilla Andersen/ @seashells.and.chandeliers

Les også: Slik velger du champagne

Du trenger:

BUNN

300 g pepperkaker

150 smør

FYLL

2 dl seterrømme

600 g Philadelphia

4 eggeplommer

100 g sukker

2 ts vaniljesukker

Skallet fra 2 sitroner

0,5 dl hvetemel

0,5 dl maisenna

4 eggehviter

100 g sukker

TOPPING

1 porsjon karamellsaus

1 porsjon krokan

Slik gjør du:

Knus pepperkaker i en plastpose til det blir fint som sand. Smelt smøret og bland det sammen med pepperkakene.

Trykk det ut i bunnen av en kakeform. Stek bunnen på 180 grader i 10 min.

Ha rømme, Philadelphia, maisenna, hvetemel, sukker, vaniljesukker, eggeplommer og sitronskall i en

bolle. Rør sammen.

Pisk eggehviter og sukker til stiv marengs. Vend forsiktig marengsen inn i røren. Legg røren oppå kakebunnen. Pakk bunnen av kakeformen inn i aluminiumsfolie.

Sett hele formen på et bakebrett i ovnen. Fyll brettet nesten helt opp med kaldt vann.

Stek kaken i ovnen på 180 grader i en time. Når kaken har avkjølt seg, heller du over karamellen og topper med krokan. La kaken stå i kjøleskapet frem til servering, helst natten over.

Karamellsaus

250 g sukker

8 ss vann

8 ss smør

1,5 dl fløte

2 ts maldonsalt

Ha sukker og vann i en kjele.Sørg for å væte alt sukkeret, og smelt det på lav varme uten å røre. Når sukkeret har smeltet, kan du begynne å røre forsik- tig. Sett opp varmen litt og kok til sukke- ret får en lys, brun farge. Det går fort fra lyst til brent, så vær forsiktig! Jo mørkere farge, jo bitrere smak. Tilsett smøret og la karamellen tykne litt. Tilsett fløten og rør om. La det småputre til du har ønsket konsistens. Rør inn saltet og hold sausen lun til servering. Hvis du ikke bruker all sausen, kan du oppbevare den i kjøleskap i ca. 2 uker.

Krokan

200 g sukker 2 ss vann 50 g smør 100 g pistasj eller mandel Ha sukker og vann i en stekepanne og la det smelte på middels varme uten å røre. Det skal få en gyllen, brun farge. Når sukkeret har fått riktig farge, tilsetter du smøret. Ha nøttene i pannen og bland godt. Hell det over på et bakepapir. Knekk krokanen i biter når den er avkjølt. Bruk en morter eller kjøkkenmaskin til å kverne den fint.
Powered by Labrador CMS