5 digge melkealternativer
Nye, sunne melkealternativer kan du enkelt lage hjemme på ditt eget kjøkken. Så enkelt – og supergodt!
Melkealternativer: Det er lettere enn man tror å lage sin egen ikke-animalske melk. Bedre – og billigere – enn den du kan kjøpe i butikken, er det også. Om du lager melken av nøtter, bør du huske å bløtlegge nøttene over natta, da fjerner du en del ufordøyelige enzymer, samt mye av den litt bitre smaken som nøtter kan ha. Dessuten blir nøttene mykere og enklere å mikse.
HASSELNØTTMELK
Kremet og mettende med en fin karamell-aktig farge. Hasselnøtter er en god kilde til E-vitamin og magnesium.- 1 liter kaldt vann 3 dl hasselnøtter 4 dadler uten stein 1 ts kanel 1 ts kardemomme 1 klype havsalt
HEMPFRØMELK
Hempfrø er fullstappet av protein, aminosyrer, vitaminer og mineraler. De har en grønn og nøtteaktig smak, men med noen dadler og litt kokosolje runder man av den litt gress-lignende smaken.
- 2 dl hampfrø uten skall
- 8 dl kaldt vann
- 2 dadler uten stein
- 1 klype havsalt
- 1 ts kokosolje
Miks alle ingrediensene i en blender, sil den skummende væsken gjennom en nøttepose eller saftsil, hell på en flaske med tett kork og oppbevar kjølig.
Foto: Getty Images
GRESSKARFRØMELK
Gresskarfrø inneholder mye sink og magnesium. De gir en kremet, nøtteaktig og lysegrønn melk, som lett blir en ny favoritt hos mange.
- 2 dl gresskarfrø
- 6 dl kaldt vann
- 2 dadler uten stein
- 1 klype havsalt
- ½ ts vaniljeekstrakt
Bløtlegg frøene i vann over natta i kjøleskap. Hell av vannet, skyll frøene og miks dem med 6 dl vann i en blender. Smak til med salt og vaniljeekstrakt. Sil væsken gjennom en nøttepose eller saftsil, hell på en flaske med tett kork og oppbevar kjølig.
HAVREMELK
Havremelk har en fyldig, god og rund smak. Det er ekstra godt i bakverk og i smoothier. Den kan gjerne smaksettes med for eksempel kakao, gurkemeie eller kardemomme.
- 3 dl havregryn
- 1 liter vann
- 2 ss kaldpresset rapsolje
- 1 ts agavesirup
- 1 klype havsalt
Miks alle ingrediensene i en blender, helt til havregrynet er så finmalt som mulig. Sil den skummende væsken gjennom en nøttepose eller saftsil, hell på en flaske med tett kork og oppbevar kjølig.
MANDELMELK
Mandler er en god kilde til kalsium, hvilket er spesielt bra om man ikke tåler eller ønsker å drikke kumelk.
- 2 ½ dl søte mandler
- 1 liter vann
- 1 klype havsalt
Bløtlegg mandlene i vann over natta i kjøleskapet. Hell av vannet, skyll mandlene og miks dem med en liter vann i en blender. Smak til med salt. Sil den lett skummende væsken gjennom en nøttepose eller saftsil, hell på en flaske med tett kork og oppbevar kjølig.