mat

Sjokoladekake deluxe

Saftig, smakfull og dekadent – denne plantebasert kaken bør du alltid ha i fryseren!

Plantebasert sjokoladekake har blitt en favoritt blant både veganere og de som ønsker et sunnere eller mer miljøvennlig kosthold, uten å ofre smaken av en klassisk dessert. Ved å erstatte animalske ingredienser som egg, smør og melk med plantebaserte alternativer, kan du lage en saftig, rik og dekadent sjokoladekake som alle vil elske.

Ingredienser og smak

En typisk plantebasert sjokoladekake bruker ingredienser som mandelmelk, kokosmelk eller havremelk i stedet for kumelk, og plantebaserte oljer som kokosolje eller solsikkeolje i stedet for smør. Eggene byttes ofte ut med linfrø- eller chiafrøgelé, eplemos, banan eller dadler, som binder ingrediensene sammen og gir fuktighet til kaken. Resultatet er en sjokoladekake som er både saftig og fyldig, med en rik sjokoladesmak som kommer fra kvalitetskakao.

Helsefordeler

Plantebaserte ingredienser bidrar til å gjøre sjokoladekaken til et sunnere valg, ettersom de ofte inneholder mindre mettet fett og kolesterol enn tradisjonelle kaker med smør og egg. Ved å bruke naturlige søtningsmidler som lønnesirup eller kokosblomstsukker kan du også redusere mengden raffinert sukker, noe som gjør kaken litt bedre for kroppen, men like søt og tilfredsstillende.

Enkel å tilpasse

En av de største fordelene med plantebasert sjokoladekake er dens allsidighet. Den kan tilpasses ulike dietter, som glutenfri, nøttefri eller soyafri, ved å bruke alternative meltyper og oljer. For ekstra fuktighet og smak kan du tilsette ingredienser som avokado eller søtpotet i røren – begge gir en silkemyk tekstur og en næringsrik twist. Mange liker også å pynte kaken med plantebasert glasur laget av kokosmelk, kakao og lønnesirup, eller drysse den med hakkede nøtter, bær eller kokosflak.

Miljøvennlig og etisk valg

Ved å velge plantebasert sjokoladekake gjør du ikke bare noe godt for helsen, men også for miljøet. Produksjonen av plantebaserte ingredienser har ofte et lavere klimaavtrykk enn animalske produkter, og ved å unngå egg og meieriprodukter støtter du også en mer dyrevennlig praksis. Dette gjør kaken til et etisk og bærekraftig valg for både deg selv og planeten.

Plantebasert sjokoladekake beviser at du kan nyte en deilig, rik og fuktig dessert uten å bruke animalske ingredienser. Med enkle tilpasninger og naturlige råvarer kan du skape en kake som er både smakfull, sunnere og mer bærekraftig – perfekt for alle anledninger.

Sjokoladekake deluxe 

Denne sjokoladekaken har Tiril Refsum, som står bak Raw Food-konseptet Oslo Raw, alltid i fryseren på lager, til når hun trenger den som mest. Det er skikkelig hverdagsluksus – en kake som gjør godt for kroppen og samtidig smaker fantastisk.

BUNN

2 dl kokosmasse eller dine favorittnøtter 

1 dl kakaopulver

2 ss kokossukker

2 ss lønnesirup

10 – 15 saftige dadler

1⁄2 ts salt

SJOKOLADEKREM

4 dl kokoskrem

3 – 4 dl kakaopulver*

3 ss kokossukker

1 dl smeltet kokosolje

1 ts vaniljepulver

2 – 3 ss lønnesirup

5 saftige dadler

1⁄2 ts salt

Bunn: Kjør de tørre ingrediensene i en foodprosessor på lav hastighet. Tilsett dadler og lønnesirup sakte til deigen er fast og saftig. Trykk deigen i bunnen av ønsket kakeform (kledd med bakepapir, hvis du ikke har silikonform). Jeg pleier å bruke en rund form, 18 – 20 cm.

Krem: Kjør alt i foodprosessoren eller en blender til en helt jevn krem. Fordel røra over bunnen og sett i frys eller kjøl. Dryss gjerne over kakaonibs til pynt. 

*Kakao: Bruk gjerne ristet kakaopulver blandet med malt kakaomasse for fylde, dyp smak og mer næring. Bruk ønsket mengde for intensiteten du foretrekker. 

Slik lager du Golden Latte.

Powered by Labrador CMS