Reiseguide: Brussel
Hva med en langhelg i Europas Hjerte, Brussel?
Reiseguide Brussel: Brussel er hovedstaden i Belgia, og blir også regnet som Europas hovedstad. Men er det egentlig noen andre enn EU-byråkrater som reiser dit? Har Brussel noe å stille opp med, sammenlignet med sine langt mer populære naboer Paris og Amsterdam? Belgia blir ofte assosiert med menn med finurlige barter og bowlerhatt à la Hercule Poirot, øl, vafler og frites. Men selve sentrum av Europa har mye mer å by på enn som så.
Tips: Slik får du billigere flybilletter
Reiseguide Brussel
Hotell
Siden Brussel er en business-destinasjon, er hotellprisene gjerne lavere i helgene.
The Hotel: er et fint hotell, og en miks av luksus, business og boutique med veldig fin utsikt over byen, ca 130 euro natten for et rom. thehotel-brussels.be
The Dominican Hotel: er et ombygget kloster fra 1500-tallet, dobbeltrom fra 110 euro natten. thedominican.be
The Atlas Hotel: er et enkelt og greit budsjetthotell, fra 79 euro natten for et dobbeltrom. atlas-hotel.be
Penger
En del steder, tro det eller ei, får du ikke betalt med kort, så det lønner seg å alltid ha på seg litt kontanter. De liker heller ikke å ta kort på veldig små beløp. Det regner også mye og ofte i Brussel, så ta med deg en paraply. Byen er bare litt større enn Oslo, så her er det enkelt og greit å ta beina fatt og gå overalt, eller bruke offentlig transport.
Transport
Fly direkte med SAS eller KLM til Brussel på 1 t og 45 min.
Det går tog fra flyplassen til Gare Central, billetten koster 8,5 euro, og er den billigste måten å komme seg inn til sentrum på. En taxi inn til sentrum koster ca. 40 euro.
Sightseeing
Atomium :Brussels svar på Eiffeltårnet
Victor Horta Museet: Nydelig arkitektonisk bygg
Royal Museum for Central Africa, Tervuren: Det nyrestaurerte Kongomuseet
Royal Greenhouses of Laeken: Dronningens fantastiske drivhus
Grand Place: Det sentrale torget i Brussel omgitt av gamle laugshus
Parc du Cinquantenaire : Stor og fin bypark
Museum of Cocoa and Chocolate: Sjokomania!
Centre Belge de la Bande Dessinee: Tegneseriemuseet, belgierne er ville etter tegneserier.
Manneken Pis: Gutten som aldri slutter å tisse, og Brussels tilsvar på Sinnataggen. Det mest populære monumentet i Brussel
Villa Empain: En nydelig bygning som nå er museum for samtidskunst
Restauranter
Henri: En fin belgisk restaurant, det lønner seg å reservere, restohenri.be
Harvest: Avslappet og hyggelig belgisk restaurant med de beste kamskjellene jeg noen gang har spist, harvestrestaurantbruxelles.be
Les Brigittines: Nok en belgisk perle, lesbrigittines.com
La Villa in the Sky: En nydelig middagsopplevelse 120 meter opp i lufta, lavillainthesky.be
Hopla Geiss Bakery: Inngangen til dette organiske bakeriet, som serverer blant annet digge pizzaer, er gjennom kjøkkenet, hoplageiss.be
Francoise: God fiskerestaurant sentralt i byen, restaurant-francois.be
Nattklubber
Reyclart: Gammel togstasjon omgjort til nattklubb
Bonnefoi: Gratis konserter og Dj-er nesten hver dag
Fuse: Untz, untz, untz Baby
Spirito: Brussels svar på Monkey Bar
Chez Maman Drag club: FUN FUN FUN!
Barer
Arthur Orlans: Dette er cocktail haute couture. Du må ringe på dørklokken for å bli sluppet inn av butleren, som er kledd i kjole og hvitt. Love!
Lord Byron: Superkul, diskré bar med godt utvalg av belgisk øl og drinker
Life is Beautiful: Good vibes og digge drinker
Cobra: Stedet for deg som liker whisky
Café Damejeanne: Koselig kafé med en solrik terrasse, perfekt for aperitivo hvis været tillater det
BarBeton Gin: gin og mer gin
Kule gallerier
Greta Meert
Sorry We’re Closed
FAKTA OM BRUSSEL
Med første øyekast er Brussel en helt vanlig europeisk, ganske liten storby, i et helt vanlig, ganske lite europeisk land. Men Brussel har en eksentrisk karakter, og er en by med en splittet personlighet. Belgia har ikke mindre enn tre offisielle språk; fransk, nederlandsk og tysk, mens hovedstaden offisielt er tospråklig. Språket er fransk i den sørøstlige delen av byen; Vallonia, og nederlandsk (flamsk) i den nordvestlige delen Flandern. Byen er primært franskspråklig, men er omringet av Flandern på alle kanter. Når du er i Brussel, kan du ett øyeblikk være i hippe Saint Gilles, hvor alle snakker fransk, leser franske aviser, spiser franskinspirert gourmetmat og snakker dårlig engelsk, før du ti minutter senere henger i det trendy området Dansaert, hvor folk snakker flamsk, spiser mer husmannslignende kost og snakker bedre engelsk.
Så denne byen kan virke litt forvirrende – nøyaktig hvor i verden er jeg, egentlig? Brussel er en av tre føderale regioner i Belgia og har litt over en million innbyggere. Selv om byen er relativt liten i verdensmålestokk, er Brussel en viktigper på verdensskalaen, og det merkes fort når du er her. Brussel er den Europeiske Unions hovedstad, dette fordi både blant annet Europakommisjonen og Europaparlamentet holder til her. Og NATO har sitt hovedkvarter her. Vår kjære eks-statsminister Jens Stoltenberg, som er generalsekretær i NATO, er vel den mest kjente nordmannen som for tiden holder residens her. På grunn av EU er Brussel preget av en stor internasjonal befolkning, og de fleste du møter her er utlendinger som jobber med ett eller annet EU-relatert. Faktisk bare 25 prosent av befolkningen i Brussel er belgiske. Ringvirkningen av denne høye internasjonale andelen av eurokrater (folk som er offisielt ansatt i EU), har vært at Brussel har blitt en ganske fattig by i et i utgangspunktet luksuspreget land. Belgia er jo kjent for high-end-varer som diamanter, designermote, antikviteter og håndlaget sjokolade, men Brussel taper mye penger på alle eurokratene som ikke legger igjen noen skattepenger. Dermed er ironisk nok EU-hovedstaden Brussel ganske fattig, sammenlignet med for eksempel andre storbyer i Belgia som Antwerpen og Ghent.
God, gammel husmannskost
Selv om Brussel er en splittet og multikulturell by, som kanskje kan slite med å finne sin helt egen identitet, så er mat, øl og sjokolade noe alle belgierne kan identifiserer seg med. På grunn av de tidligere nevnte internasjonale eurokratene som holder til i byen, har Brussel den største tettheten av restauranter med Michelin-stjerner i verden. Og Brussel er billig, så å dra på en Michelin-stjerne-restaurant her koster ikke nødvendigvis skjorta.
«Jordskokk-is, sier du? Med asparges til?» Vi befinner oss på en restaurant i Saint Gilles, den fransktalende delen av byen, og jeg har akkurat tatt en bit av verdens verste dessert. Jordskokk-is og asparges smaker like vondt som det høres ut. Vi hadde bestemt oss for å teste ut en av de mange Michelin-stjerne-restaurantene denne kvelden. Selve restauranten er superkoselig og stappfull av mennesker, noe vi tok som et godt tegn, og vi bestilte like så greit en åtteretters meny med tilhørende vinpakke. Men det er tydeligvis ikke alltid slik at selv om det er gourmet så er det godt, ellers så er jeg rett og slett ingen gourmand. Så etter endt middag bar det rett til Place Jourdan, hvor det ligger en liten, ganske intetsigende bod, Maison Antoine, som serverer byens mest utsøkte frites. Belgierne mener de oppfant pommes friten, og selv om franskmennene er uenige i dette, vil jeg påstå at belgierne lager dem bedre. Stekt to ganger i gåsefett, og servert med en deilig klatt majones, ketsjup, sennep, andalouse, samurai eller joppiesaus, valget er ditt. Det enkle er ofte det beste, tenker nå jeg, selv om det alltid, uansett hvilket tidspunkt det er på døgnet, er i hvert fall en times ventetid for å få servert Belgias claim to fame på Place Jourdan.
Vi hadde nok litt uflaks med valget av restaurant, for det finnes mange ekstremt gode spisesteder i denne byen. Dagen etter fikk jeg servert den beste hovedretten jeg noen gang har fått i mitt liv, på upretensiøse Harvest, som ligger i den flamske delen av byen. Mat er noe de kan her, og det er mange gode restauranter, enten du er ute etter noe fancy eller mer tradisjonelt. Og det er billig å spise ute, sammenlignet med norske standarder. De er også veldig gode på utsøkt sjømat, og blåskjell og frites er en klassiker du må få med deg mens du er her. Ekte belgisk mat har begge beina godt plantet på jorda, og kan minne litt om god norsk husmannskost. De bruker mye sauser, og gjerne en god del øl i samme slengen. Chicons au gratin er en populær belgisk rett som bør testes ut (hvis du ikke er på diett, vel å merke!); endiver pakket inn i skinke servert i en ostesaus. Carbonnades flamandes er også veldig godt og typisk belgisk – biffstuing, kokt i øl, selvfølgelig.
Øl, øl og mere øl ...
En annen ting de er gode på her, er øl. Belgisk ølkultur er faktisk plassert på UNESCOs liste over kulturell verdensarv, og den fagkunnskapen de sitter inne med her har inspirert andre øl-bryggere over hele verden. Jeg drikker vanligvis ikke så mye øl, ikke bare fordi jeg ikke vil ha ølmage, men også fordi jeg synes øl kan bli litt kjedelig å drikke i lengden, men When in Rome ... Man kan ikke IKKE drikke øl her. I Brussel kan du finne over 400 forskjellige belgiske ølsorter, den lyse ølen heter blonde, og er en av de mest populære. Den litt mørkere øltypen heter bruin eller donker, og man kan få øl med stort sett alle slags smakstilsetninger du kan tenke deg. Noen funker bedre enn andre, bringebær-øl er godt, hvitløk-øl, ikke så godt. Trappist-ølet du får her er laget av munker og bør testes. Moeder Lambic i Place Fontainas har 48 øl-slag på tappekran, her finner du garantert noe som passer for deg. The Daringman Bar ble kalt en av de beste øl-barene i verden av The Guardian, og er definitivt verdt et besøk – her er det alltid god stemning, med både flamske og franske brusselborgere om hverandre.
Det er også vanskelig å unngå sjokolade når du er i Brussel. Leonidas, Neuhaus og Godiva er kjempegode litt rimeligere sjokolademerker. Men det finnes ekstravagante og fantastiske sjokoladebutikker på så å si hvert gatehjørne i denne byen, så her er det bare å la seg friste. Å gå inn i noen av disse butikkene, er som å gå inn på et eksklusivt kunstgalleri hvor alle verkene er laget av sjokolade. Prøv Pierre Marcolini for en sjokoladeopplevelse litt utenom det vanlige. Her er det bare å fråtse i vei med god samvittighet, bedre sjokolade får du ikke.
Futuristisk mote
Det finnes faktisk andre ting å gjøre i Brussel enn bare å spise og drikke, som for eksempel å shoppe. Belgisk mote er avantgarde, men klassisk, og ofte svart. Se for deg resirkulerte materialer, rå sømmer og oversize. Folk går mye med hatter og korte luer, en slags kalott på toppen av hodet og høye svarte boots med buksene oppi. Trendy og avslappet med dyrt snitt. Det er flust av verdenskjente designere som kommer fra Belgia, og de fleste er representert i Brussel, for eksempel Ann Demeulemeester, Raf Simons, Dries Van Noten og Martin Margiela, for å nevne noen. Dries Van Noten er medlem av den anerkjente The Antwerp Six; radikale og distinktive belgiske designere som slo igjennom på 80-tallet. Denne gruppen av avantgarde-designere er mest kjent for å skape utradisjonelle kleslinjer med en dekonstruert stil, og sånn har stilen fortsatt å utvikle seg her. Så er du interessert i denne typen mote, er Brussel byen for deg. Nesten alle designbutikkene ligger på Waterloo Boulevard, eller så har du Gallerie St. Hubert, som er Europas første shoppingarkade; her finner du luksusbutikker og elegante kafeer. Her er også det eldste sjokoladehuset i Brussel, Nauhaus. Rue des Chartreux har utviklet seg til å bli en av de mest originale shoppinggatene i Brussel, og her kan du også finne mye spennende. Jeg, som ikke er spesielt modernistisk i stilen, brukte mye tid ute i gatene rundt området Le Sablon for en litt annen type shopping. Selv om det var grått og plaskregnet hele dagen, er dette en utrolig koselig del av byen. Det er den ene fantastiske antikvitetsbutikken etter den andre, men de er ganske dyre. Gå for all del rundt og se og la deg inspirere, og kanskje investere i noe, men du kommer ikke hit for å gjøre et kupp. Jeg ramlet inn i en fantastisk liten butikk, hvor de bare solgte antikke gå-stokker, og selv om jeg aldri har tenkt på at en gå-stokk kan være en greie, fant jeg en til den nette sum av 900 euro som jeg ble helt forgapt i. Men med den prislappen, måtte den dessverre bli igjen i butikken. Og sånne butikker finner du overalt i Sablon. Det finnes et skattkammer av en liten vintage-butikk i dette strøket, hvor en eldre, meget elegant, men streng, dame selger Chanel og andre designermerker av utsøkt kvalitet, til en høy pris. Butikken heter Ciel mes bijoux. Dra dit og titt, og kanskje investerer du i en Chanel du aldri har sett maken til, selv om innehaveren er litt skummel. Vegg i vegg med Ciel mes bijoux ligger delikatessebutikken Claire Fontaine. Her er innehaveren veldig hyggelig, og du kan kjøpe deg de lekreste sandwicher, eller hva enn ditt hjerte måtte begjære.
Hvis du liker å gjøre kupp, har de mange fantastiske markeder i Belgia, og dette gjelder også i Brussel. På lørdager har de et nydelig antikvitetsmarked på plassen utenfor kirken i Sablon. Andre morsomme markeder det er verdt å sjekke ut, er loppemarkedet på Place Jeu de Balle i Marolles. Her kan du finne mye rart å ta med deg hjem i bagasjen til en mye bedre pris enn i butikkene.
Godt og blandet
Arkitekturstudenter elsker Brussel, dette fordi der er utrolig mye blandet og vakker arkitektur i denne byen. Man finner noen av Europas fineste art deco- og art nouveau-bygninger her, og av og til kan Brussel utrolig nok minne litt om South Beach i Miami, med sine rosa fasader og eklektiske arkitektur. Da ser vi selvfølgelig bort fra været og mangelen på en strandpromenade. Den personen som virkelig satte sitt preg på byen arkitektonisk, var Victor Horta, en verdenskjent arkitekt, som var en av de fremste representantene for art nouveau, selv om stilen hans etter hvert utviklet seg mer og mer i retning av art deco. Den første bygningen som ble bygget i art nouveau-stil noensinne, ble bygget her i Brussel av Victor Horta i 1893, og stilen ble veldig populær. En del utrolig vakre eksemplarer har overlevd tidens tann, det beste av alle er Horta Museet, som var arkitektens hjem og studio. Ta deg turen dit, og fantaser om hvordan det måtte ha vært å bo der. Fasaden på mange av leilighetene og husene i Brussel, spesielt i Ixelles og Saint-Gilles, er enhver arkitekturentusiasts våte drøm. Dessverre ble mye av Brussel revet på 50- og 60-tallet fordi landets daværende statsminister ville modernisere og amerikanisere byen. Dette refereres ofte til som brusselisering, som betyr å rive bygg uten unødig kunsthistorisk føleri. Resultatet var at mange vakre, ærverdige bygg ble revet og erstattet med moderne og brutalistiske bygg. Kanskje dette er grunnen, ikke vet jeg, men det finnes veldig få kule hoteller i Brussel, de fleste er store og usjarmerende, og lite estetiske. Noe som er litt rart med tanke på hvor mange mennesker som kommer inn og ut av denne byen. Sannsynligheten er større for at du finner det beste stedet å bo ved å leie en ekte, kul Brussel-leilighet på airbnb, enn at du finner et fett hotell. For ca. 500 kroner natten, som er et kjempekupp, kan du bo sentralt i vakre leiligheter med god takhøyde, ofte innredet med kunst og fylt til randen av antikviteter. Et trendy boligområde verdt å sjekke ut hvis du går for dette alternativet, er Chatelain.
Lenge leve kongen!
Monarkiet, altså kongen og dronningen, er veldig viktige og populære i dette landet. De er såpass viktige fordi de er den eneste samlende faktoren i et så splittet land som Belgia. Belgia har nemlig fem regjeringer, noe som resulterer i at politikken i landet er veldig delt, komplisert og vanskelig å forstå. Derfor blir monarkiet viktig, og dagens konge og dronning er noe helt annet en den kongen Belgia kanskje er mest kjent for. Belgia har en ganske grusom fortid, og mye av Brussels historie og fordums rikdom bygger på hva avdøde kong Leopold II av Belgia kalte det store siviliseringsprosjektet av Kongo. Kong Leopolds formål var å gjøre Belgia til et mektig land ved å skaffe seg kolonier, og han tjente store penger på elfenben og gummi fra Kongo. Man regner med at omkring 10 millioner afrikanere måtte bøte med livet under kong Leopolds regjeringstid, det var rett og slett slakt av nesten en hel sivilisasjon. Mye av den rikdommen han tvang til seg fra Kongo, er det Brussel vi ser i dag, for eksempel på Grand Place. Du kan også besøke det såkalte Kongo-museet her, som har fått mye kritikk for å ikke belyse hva som faktisk skjedde under kong Leopolds velde. Belgias største helt, Rene Magritte, har et museum dedikert til seg, og du virkelig MÅ få med deg verkene til denne surrealistiske maleren. Han er kjent for en rekke utspekulerte og tankevekkende kunstverk, som rett og slett er helt fantastiske. Sett av tre til fire dager, gå rundt i byen, kos deg, oppdag byens mange vakre oaser. Brussel er vel verdt tiden din.