At retinol er antiage-ingrediensen med stor A, vil nok de fleste hudeksperter være enige om. Det finnes vel knapt en hudterapeut som ikke anbefaler at man begynner å bruke denne mirakelkuren etter fylte 30 år – når hudens cellefornying begynner å gå saktere. Det er også en av ingrediensene innen hudhelse det er forsket mest på, og dommen er enstemmig: Retinol funker!
Så, hva er det egentlig, og hvorfor er det så effektivt?
Retinol – Ingrediensen du bør kjenne til
– Retinol er en variant av A-vitamin som stimulerer en rekke ulike prosesser i huden, blant annet cellefornyelsen. Dette bidrar til forbedret hudtekstur og jevnere hudtone. Linjer og rynker blir mindre framtredende, og hudens spenst forbedres. Retinol har også en god effekt på akne, aknearr og pigmentering. Det er en svært veldokumentert og effektiv ingrediens, og om man bruker en høy nok konsentrasjon i lang nok tid, kan man ofte regne med gode resultater. Allerede etter et par uker kan man både se og føle en forskjell på huden.
– Det trengs imidlertid ofte lenger tid om man har et spesifikt problem man vil få bukt med, eller om huden er mer sensitiv. Retinol behøver nemlig å tilpasses til hudtype og hudtilstand, da ikke alle har samme toleranse. Men med riktig konsentrasjon, lengde og kombinasjon med øvrige ingredienser tilpasset hudens behov, får du det optimale resultatet, forklarer Lina Persson, hudterapeut og produktkoordinator hos Exuviance.
Retinol er altså en kraftig og aktiv ingrediens, som virkelig jobber med og gjør en forskjell på huden. Derfor er det også viktig å ta noen forholdsregler når man begynner å bruke det, som med de fleste andre aktive hudpleieingredienser.
Det er ikke unormalt å oppleve flassing og litt rødhet når man introduserer retinol i hudpleierutinen, men dette vil gå over etter hvert som huden venner seg til det.
Hvordan tilvenne huden Retinol
– Det er viktig å begynne forsiktig og rolig trappe opp bruken etter hvert, forteller Lina Persson.
– Det kan være nok å starte med en til to ganger i uka i begynnelsen, for å deretter øke på når huden tåler og trenger det. Vi anbefaler alltid at man rådfører seg med en hudterapeut før man begynner å bruke retinol, for veiledning om hvilken retinolrutine som passer best til akkurat din hud. Det er ikke noe poeng i å «over do it» når det kommer til denne ingrediensen.
I tillegg til at man bør starte i det små hva gleder hyppighet, anbefales det også at man begynner med en svak konsentrasjon, gjerne mellom 0,1 og 0,3 %, før man gradvis øker både konsentrasjonsprosenten og hyppigheten – ellers kan huden få seg et skikkelig sjokk og reagere med sensitivitet, rødhet og ekstra mye flassing.
Foto: Christine Kreiselmaier
Retinoider er en samlebetegnelse for en gren av A-vitamin, og retinol er en av disse. Den sterkeste varianten man får kjøpt over disk er 1 %, noe som er mer enn nok for de aller fleste, men om du har problemer med mye akne eller andre større utfordringer, kan legen din skrive ut sterkere saker på resept, eventuelt andre former for A-vitamin som er bedre egnet for for eksempel akneutsatt eller svært solskadet hud.
Det er viktig å merke seg at gravide og ammende helst ikke skal bruke hudpleie som inneholder retinoider – og det er også svært viktig å være ekstra nøye med bruk av SPF når man bruker retinol. Huden blir nemlig veldig sensitiv for solbrenthet og andre solskader. Det er derfor anbefalt at man kun bruker retinol om kvelden, og smører ansiktet med minst SPF 30 hver dag.
I tillegg til viktigheten av å bruke høy solfaktor, peker Lina Persson også på at man bør unngå å bruke enkelte andre ingredienser sammen med retinol.
– Man bør være forsiktig med å kombinere retinol med andre eksfolierende eller aktive ingredienser, for å ikke overstimulere eller irritere huden. Ikke bruk andre kraftige ingredienser samtidig eller for tett opptil retinol, men heller med et par dagers mellomrom – i hvert fall i starten. Dersom man har en hud som tåler mye, eller er vant til retinol og andre aktive ingredienser, går det ofte fint å kombinere med for eksempel AHA-syre.
Er det noen ingredienser det er spesielt fordelaktig å bruke sammen med retinol?
– Absolutt! PHA-syre er det blant annet veldig fint å kombinere med retinol, da den er skånsom mot huden, gir masse fuktighet og styrker hudbarrieren. Så finnes det også noe som heter Neo Glukosamin, et stoff som finnes naturlig i hudens hyaluronsyre, og som faktisk virker i synergi med retinol. Brukt sammen gir disse en bedre effekt, enn om de anvendes hver for seg.
En annen retinolrelatert ingrediens som har blitt svært populær de siste årene, og som riktig nok ikke er et A-vitamin, men som kalles det naturlige alternativet til retinol, er Bakuchiol. Dette er en ingrediens som de fleste hudtyper tåler svært godt, og som ikke fører til verken rødhet eller tørrhet.
Den er derfor godt egnet for dem som har så sensitiv hud at de ikke kan bruke retinol, eller som et alternativ når man er gravid eller ammer. Denne ingrediensen er ikke like veldokumentert og studert som retinol, men mange har likevel god erfaring med Bakuchiol som antiage-produkt.
ELLES 8 Retinol-favoritter:
Retinol Eye Cream fra Excuviance, kr 649.
Super Retinol Concentrate fra Excuviance, kr 645 (annonse)
Retinol 0.5 fra Skin Ceuticals, kr 880.
Retinol Treatment for Sensitive Skin fra PCA Skin, kr 935.
Glow Cycle Retin-ALT Power Bakuchiol Serum fra Ole Henriksen, kr 725 (annonse)
Retinol Concentrate fra Doctor Babor PRO, kr 1255.
Retinol Repair Complex fra NeoStrata, kr 859.
Bio Retinoid Anti-Wrinkle Concentrate Oil med Bakuchiol fra REN Clean Skincare, kr 759.
Visste du dette om Kate Moss sin skjønnhetsrutine?