SeksuELLE: Sex vs. seksualitet
Er seksualitet noe vi kan trene opp?
Velkommen til vår ukentlige spalte, SeksuELLE! Her vil vi, sammen med en dyktig sexolog, utforske det spennende og viktige temaet: seksualitet. Er det noe du lurer på eller vil vite mer om rundt sex- og samliv, seksualitet og seksuell helse? Vel, da er du hjertelig velkommen til å sende inn spørsmål til oss (helt anonymt), så lar vi ekspertene svare.
Ukens sexolog er sexologisk rådgiver, Gunhild Næss. Tidligere har vi henne om sex- og samliv etter alvorlig sykdom, og forrige spalte, med sexolog Trude Slettvoll Lien, handlet om kvinner som har sex med kvinner. Denne uken handler det om seksualitet og hvordan det skiller seg fra «seksuelle handlinger».
Sex vs. seksualitet
I dagliglivet forbindes nok «det seksuelle» med kjønnsorganer, lyst, lidenskap, onani, samleie og fertilitet. Man skiller sjeldent mellom «sex» (den konkrete handlingen) og «seksualitet» (den litt mer diffuse samlebetegnelsen og paraplybegrepet for følelser, fantasier, adferds former, identiteter og orientering).
Seksualiteten preger og gjennomsyrer personligheten vår og kan ikke sidestilles resten av oss. Vi er alle seksuelle vesener.
Seksuelle og erotiske følelser, tanker og handlinger utspiller seg i seksualiteten. Det er her «sex» kommer inn, som handlingene vi gjør med oss selv eller partner/e.
Våre motiver for seksuelle møter (sex) er også mangfoldige. Mens noen har sex for nytelsen, nysgjerrigheten, personlig bekreftelse, har andre det på grunn av behovet for nærhet, kjærlighet og forplantning. Andre igjen har sex fordi de er eventyrlystne. Noen tyr til sex av kjedsomhet, plikt, sinne og stressreduksjon. Atter andre igjen fordi de leker med grenser og dominans.
Kan seksualitet trenes opp?
Jeg tenker at seksualitet neppe er noe du kan trene på, den bare er. Men jeg vil understreke at den er en flytende og dynamisk ting. Det vil si at vår identitet, orientering, seksuelle følelser og tanker kan være i utvikling og bevegelse livet gjennom.
Det man derimot alltid kan «trene» på er de seksuelle handlingene. Først av alt bør man bli godt kjent med seg selv, hva man liker/ ikke liker, finne grensene sine, bruke speil og utforske litt. Eksperimenter.
Skal man trene på å ha gode seksuelle møter med partner, vil jeg oppfordre alle til å stille seg ydmyk og spørrende overfor partner. Ikke tro at man sitter med hele vettet.
Den enkelte er ekspert på egen kropp. Dette må man kommunisere. Det er en god egenskap å kunne spørre hverandre underveis, slik at man vet om man er på riktig spor.
Å tenke at sex er et lite evighetsprosjekt, trenger ikke være negativt. Tenk heller at man aldri blir utlært, da kan man finne spenning og glede ved sex hele livet.
Sexologisk rådgiver, Gunhild Næss