skjønnhet

Skjønnhetspraten med Tom Pecheux

Stjerne-makeupartistens beste tips for glød. 

Publisert Sist oppdatert

Franske Tom Pecheux hadde relativt få forut-setninger for å ende opp som makeup-artist for et av verdens største motehus. Nå har han vært hos YSL siden 2017 – og har en karriere som forblir en drøm for de aller fleste.

«Vis oss en look,» var noe det første Tom Pecheux ble bedt om da han begynte på makeup-instituttet Christian Chauveau L’Ecole Technique Privée de Maquillage Artistique i Paris. Den eneste kunnskapen han hadde om sminke på den tiden, var morens røde leppestift. 

– Jeg kommer fra en familie med fem barn, så min mor hadde det svært travelt. Hun hadde knapt noe tid for seg selv, men de gangene hun hadde noen få minutter til å sminke seg, fant hun fram en rød leppestift og brukte den på leppene og i kinna. 

Som ung gutt hadde Pecheux aldri noen drøm om å jobbe med makeup. Tvert imot var drømmen å bli konditor. Han flyttet etter hvert fra den franske landsbygda og inn til byen – Paris – hvor han fikk jobb som konditorassistent, men opplevelsen ble ikke som han hadde sett for seg.

– Jeg likte det ikke, og jeg kjedet meg ganske mye. 

Etter hvert oppdaget han noe som viste seg å trigge nysgjerrigheten hans mer enn konditorjobben: Nattelivet. 

– Det var «fabulous». Det var tidlig 80-tall og det var vilt. Alt var vilt.

– Da jeg var ute og festet, ble jeg kjent med fantastiske, glamorøse og unike mennesker. Landsbygda der jeg vokste opp var preget av hvite mennesker, men da jeg kom til Paris skjønte jeg at Frankrike er mangfoldig. Det er når man forstår dette at man lærer å omfavne. 

– Jeg oppdaget også min seksualitet og min første kjærlighet. 

Det var også her – gjennom «nattelivet» – han oppdaget veien for å bli en makeup-artist. En yrkesretning han aldri tidligere hadde hørt om. 

– Jeg traff en kvinne på byen en gang, og da jeg spurte henne om hva hun jobbet med, svarte hun at hun drev en makeup-skole. Jeg bare «excuse me». Jeg ble så fristet. Jeg droppet alt og dro hjem til landsbygda og sa: «Ok, to ting: Jeg er homofil, og jeg skal slutte i jobben min og bli makeup-artist.» – og det gjorde jeg. 

Etter noen måneder på skolen, gjennom eksperimentering med teatersminke og diverse andre looks, fant han sin «greie». 

– Jeg skjønte at jeg ønsket å gjøre mennesker enda vakrere. Heller enn å få dem til å se annerledes ut. Jeg elsker når noen sitter i stolen (før de blir sminket red. anm) og ikke er i humør – livet kan være ganske tøft, for alle, og med litt produkter kan du forandre sinnsstemningen.

Pecheux opplever ofte det han kaller for «magi» i sminkestolen, og beskriver seg selv nærmest som en hobbypsykolog i noen tilfeller. 

– Jeg tror det handler veldig mye om det psykiske. Om du ikke er fornøyd med deg selv, så er det vanskelig å få andre til å føle seg vel. Som makeup-artist er man tett oppå mennesker – bokstavelig talt – og all energien går inn på deg. Noen mennesker er veldig sure og mørke, men du må ta det imot. Trikset er å klare å snu den dårlige energien til noe positivt og vakkert. 

Å skape sin egen trend

Stilen til Tom Pecheux blir ofte beskrevet som «understated elegance», og det er dermed fort gjort å konkludere med at han ikke følger trender som endrer seg hver sesong. Det er han derimot selv ikke helt enig i. 

– Jeg tror at hvis du har et åpent sinn, er det umulig å ikke følge det på en eller annen måte. Noen trender er jo veldig ekstravagante, mens min «trend» handler om å få noen til å føle seg vakre. Så … Jeg liker ikke å kalle det en «trend», fordi det er det jeg liker å kalle basic eller classic. Det er universelt. For alle. I motsetning til trender, som ofte er for færre mennesker. Jeg vil jobbe for alle, slik at alle føler seg enda vakrere enn de allerede er. 

– Jeg vil kalle min look «glowy». Jeg liker når mennesker gløder. Det er jo litt pretensiøst å si, for hva betyr det egentlig å gløde? Men det er jo litt sånn at; hvis du ikke er sunn og frisk, så gløder du jo ikke. Du er kanskje heller litt grå. 

Makeup-artister er ofte opptatt av en god base, slik at sminken sitter penere på huden. Pecheux er intet unntak, og sier at en god base «hundre prosent er alfa og omega for en pent lagt makeup». Men om det skulle være nødvendig med en «quick fix», har han en løsning for det også. 

– Make love. 

– Nei da, noen dråper med hudpleie og noen dråper med foundation. Jeg har alltid vært tilhenger av kvalitet framfor kvantitet. Hvis man har begge deler … Men det er jo veldig sjeldent. Plutselig en dag står du der uten noen av delene, og da blir man nok litt … trist. Jeg vil heller ha en crispy og deilig grønn salat enn dårlig kaviar.

Sminke for alle 

Makeup er et tema som veldig mange har et forhold til. De fleste som bruker sminke, har stort sett en mening om hvilke produkter som er de beste for sin egen hudtype og hudtone. Ifølge Pecheux er det universelt hva som er det aller viktigste for at noen skal føle seg vakre.

– Huden er det aller viktigste for de aller fleste. Når jeg har en kvise – noe som heldigvis ikke skjer så ofte – er jeg helt sånn: «concealer, concealer, concealer.»

– Jeg er så glad for at sminke ikke lenger kun er for kvinner, men for alle. Huden er universell. 

Det skjer – heldigvis – stadig endringer i samfunnet som gjør at sminke ikke lenger kun er forbeholdt kvinner. Selv opplever Pecheux at det er, og har vært, en naturlig del av hans bransje, men at det fortsatt er en lang vei å gå i samfunnet generelt. 

– Makeup-artister har alltid hatt et veldig bredt synspunkt. Det er mer «der ute» at ting har endret seg. Der jeg vokste opp var ikke sminke for oss menn. Det å ha en concealer i toalettmappen ble sett på som en veldig rar greie. «Who the fuck are you … with a concealer.» Det handler om utdanning og veiledning, og noen ganger blir ting litt «lost in translation» også. Det er så flott at mennesker får frihet til å velge. Det er flott slik det kan være i dag, hvor ting går litt fortere på et vis. Man kan knipse og gjøre forandringer. Det som ofte gjør at denne forandringen tar tid er tanken om «hva andre vil si», eller «hvor mange steiner blir kastet på meg».

– Jeg har en god venn som jeg har kjent siden 90-tallet. En assistent til en stylist jeg jobbet med. Det tok han over 30 år å bli en henne. Forrige uke ringte hun meg og fortalte at det var offisielt. Hun hadde fått papirene.

Slik får du den ikoniske 90s-looken til Kate Moss. 

Powered by Labrador CMS