skjønnhet
Slik navigerer du TikToks hudpleieunivers i 2025

Sosiale medier har forvandlet hudpleien med kjappe løsninger og selvutnevnte eksperter. Skjønnhetsskribent Katie Withington undersøker hvordan du navigerer i den digitale dermatologiens tidsalder.
Fra «stamcelle-facelifts» til 40 000 dollar som gaver på Golden Globes, til TikTok-brukere som hyller «beef-tallow slugging» (smøring med oksefett) som en erstatning for solkrem – verden av hudhelse flommer over av virale trender.
Sosiale medier har faktisk vært en pådriver for det globale hudpleiemarkedet, som forventes å nå rundt 2000 milliarder norske kroner innen 2026. Hele 61 % av unge mellom 18 og 34 år oppsøker Instagram for skjønnhetsråd, og 64 % i samme aldersgruppe vender seg til TikTok for veiledning.
Men det kan være vanskelig å vite hva som er medisinsk og vitenskapelig forankret når man scroller gjennom et hav av trendord, mirakelkurer og selvutnevnte «hudeksperter».
– Feilinformasjon sprer seg seks ganger raskere enn korrekt informasjon, sier hudlege Dr. Muneeb Shah, også kjent som @dermdoctor på TikTok, hvor han har over 18 millioner følgere.
Han påpeker at mye av det man ser på plattformen ofte er unøyaktig og mangler viktige nyanser.
– Nyanser er avgjørende i «kortformatinnhold», men det er ofte ikke plass til dem, sier han.
Les også: 5 sunne (og enkle) vaner for glødende hud.

Denne uklarheten gjelder også hva som utgjør en troverdig kilde, ettersom mange såkalte fagfolk opererer i en gråsone av hva det vil si å være en hudpleieekspert.
– Sosiale medier er helt uregulert. I motsetning til medisinske fagpersoner, som overvåkes nøye av styrende organer, kan hvem som helst plukke opp et kamera og si hva de vil – uten konsekvenser for å spre feilinformasjon, sier hudlege og spesialist Dr. Aamna Adel.
I en tid der butikkhyllene bugner av ukjente ingredienser og høyteknologiske dingser, er det viktig å vite hvilke råd og produkter som faktisk er til å stole på. Begynn med å se etter varsellampene.
Les også: Anne Line Wangestad om SAWE og den perfekte hudpleierutinen.
Den mest vanlige? Kjappe løsninger. Klorofylldrikking, potetskiver på kviser, oksefett-slugging – hvis du har tilbrakt så mye som en kveld i TikToks virtuelle hudpleieskole, er du nok kjent med disse mikrotrendene. Selv om mange av dem presenteres som velprøvde og effektive, er de dårlig dokumentert og kan i verste fall skade mer enn de hjelper.
– Mangelen på regulering i kosttilskudds- og hudpleieindustrien betyr at mange av disse produktene ikke er basert på forskning eller medisinsk testet, og kan være en risiko for hudhelsen, sier estetisk spesialist Dr. Barbara Kubicka.
– Selv om det er forståelig at man ønsker raske resultater, er det viktig å ha et langsiktig og personlig tilpasset regime, basert på profesjonell veiledning.

Men det er ikke bare negativt. Dr. Adel understreker at sosiale medier også kan være et fantastisk verktøy for læring – det har gjort mange kvinner mer bevisste på sine grunnleggende hudbehov og mer oppmerksomme på uregelmessigheter. Samtidig vokser det frem en «skintellectual»-bevegelse, der forbrukerne krever større åpenhet fra bransjen og ønsker å forstå vitenskapen bak produktene de bruker.
– Se etter innholdsskapere som er konsekvente, nøyaktige og åpne om mulige interessekonflikter, som reklame og samarbeid, råder Dr. Shah.
– Tillit bygges over tid gjennom nøyaktighet, sier Dr. Shah. Uansett hvilken hudpleietrend som blir den neste store på TikTok eller Instagram, finnes det måter å navigere dette landskapet på som gjør deg mindre forvirret – og mer informert. Du må bare vite hvem du kan stole på.