Annonse
Dette er fellene du bør unngå om du ønsker å spise mer bærekraftig
Her er Emilie Nerengs beste tips for å lykkes med et mer bærekraftig kosthold.
Annonse
Spise bærekraftig: Det er ingen tvil om at vi bør spise mer plantebasert, både for helsa og miljøet.
Slik spise du mer bærekraftig
Som ernæringsrådgiver og mat-influenser (hvis det er et ord) føler jeg et visst ansvar for å fremme sammenhengen mellom mat og klima. For å gjøre mitt eget kosthold mer bærekraftig har jeg derfor eksperimentert masse.
Jeg har gått all-in og falt helt ut igjen, jeg har lest meg opp og ned på fakta om CO2-avtrykk, og jeg har prøvd å redusere matsvinnet til et punkt der jeg spiste bananskall i burgerbrød. Det smakte faktisk ikke så gærent, men uansett – disse erfaringene har gjort meg klar over hvilke feller man bør unngå for å få til et mer bærekraftig kosthold i praksis.
Er du motivert, så kjør på – og her er noen tips på veien!
https://www.instagram.com/p/B9_hj7-pJAI/
Det er ikke «Alt-eller-intet»
Det er fort gjort å tenke at man enten må være eco-glutenfree-vegan eller fortsette som før. Vit at det faktisk går helt fint å gjøre noe midt i mellom. EAT Lancet-rapporten, som gir retningslinjer for hva som er et helsefremmende og bærekraftig kosthold, forteller at man fremdeles kan spise kjøtt, fisk og meieri – bare mindre av det. Selv dette kostholdet tillater en storfekjøttburger og to porsjoner fisk i uken. Det betyr at om du spiser mest vegetar i hverdagene kan du fortsatt njuta en god burger i ny og ne.Ikke erstatt sunn mat med usunne plantebaserte alternativer
Det høres basic ut, men det kan jo være lett å tro at plantebasert og vegansk = sunt. Både sukker, mel og Oreo-kjeks er vegansk, men det gjør det ikke noe sunnere og mer bærekraftig enn annen mat.
Man trenger et kosthold man kan leve med over tid, et som gir energi og viktige næringsstoffer. Fokuser på å få i deg masse fargerik mat og la grønnsaker og fullkorn ta stor plass på tallerkenen, så har du allerede gjort noe bra for kostholdet og miljøet!